Trump ondermijnt onderhandelaars met wens groter steunpakket

Trump ondermijnt onderhandelaars met wens groter steunpakket ANP

De Amerikaanse president Donald Trump streeft naar een nog groter coronasteunpakket dan de Democraten tot nu toe hebben voorgesteld. Dat heeft hij in een radioprogramma gezegd. De uitlatingen zijn opmerkelijk want hiermee lijkt hij zijn eigen onderhandelaars te ondermijnen.

Dat laatste realiseerde Trump zich ook. "Ik vertel je iets dat ik aan niemand anders vertel, want misschien helpt het of schaadt het de onderhandelingen", zei de president tegen talkshowhost Rush Limbaugh. "Ik zou eerlijk gezegd graag een groter stimuleringspakket willen zien dan de Democraten of de Republikeinen aanbieden."

Over de broodnodige extra overheidssteun om de economie van de Verenigde Staten door de coronacrisis te loodsen, wordt al lang gesteggeld in Washington. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden keurde vorige week eindelijk een nieuw steunpakket ter waarde van 2,2 biljoen dollar goed, maar daarover moest nog verder onderhandeld worden. Trump wilde niet hoger gaan dan 1,6 biljoen dollar en enkele dagen terug dreigde hij nog de stekker te trekken uit de gesprekken.

Larry Kudlow

Inmiddels leken de onderhandelaars van het Witte Huis dan toch op het punt te staan een soort compromis te sluiten met de Democraten, waarmee ook de Republikeinen akkoord kunnen gaan. Daarmee zou 1,8 biljoen dollar zijn gemoeid. Economisch topadviseur Larry Kudlow stelde eerder op de dag nog tegen nieuwszender Fox dat Trump al goedkeuring zou hebben gegeven voor een herzien steunpakket.

Overigens verklaarde Mitch McConnell, de leider van de Republikeinse meerderheid in de Senaat, sceptisch te zijn over het bereiken van een deal voor een steunpakket voor de presidentsverkiezingen op 3 november. Hij zei dat er nog te veel meningsverschillen zijn en dat er te weinig tijd is om een deal door het Congres te loodsen voor de verkiezingen.

Nieuws

menu