Topmannen sociale media moeten blokkade artikel uitleggen

Topmannen sociale media moeten blokkade artikel uitleggen ANP

Twittertopman Jack Dorsey en Mark Zuckerberg van Facebook moeten tekst en uitleg komen geven over het besluit een kritisch artikel over president Trumps Democratische uitdager Joe Biden te blokkeren. De Amerikaanse senaatscommissie voor Juridische Zaken besloot het duo op 28 oktober op het matje te roepen als ze niet vrijwillig willen komen. Topman Sundar Pichai van Googles moederbedijf Alphabet wordt ook verwacht.

Het betreffende stuk van de rechtse tabloid New York Post stelt op basis van e-mails dat Bidens zoon Hunter de invloed van zijn vader zo'n zes jaar geleden gebruikte toen hij voor de Oekraïense aardgasmaatschappij Burisma werkte. Joe Biden, destijds vicepresident, zou zijn zoon te hulp zijn geschoten.

Twitter en Facebook besloten de circulatie van het artikel te beperken omdat het op gehackt materiaal zou zijn gebaseerd. De Republikeinse senator Ted Cruz noemde dat "inmenging" met de presidentsverkiezingen van 3 november. De toplui van de socialemediabedrijven moet komen uitleggen waarom ze hun "bedrijfsmacht misbruiken".

Beperkingen

De Republikeinen van Trump zijn verbolgen over de beperkingen die de grote techbedrijven uit Silicon Valley hun soms opleggen. Ze hebben hun beleid tegen desinformatie en beïnvloeding van de verkiezingen aangescherpt. Zij willen ook voorkomen dat ze rechtszaken aan hun broek krijgen als ze de verspreiding van bepaalde informatie niet aan banden leggen.

Twitter heeft zijn beleid over het blokkeren van mogelijk gehackte informatie overigens inmiddels versoepeld na de kritiek op vermeende partijdigheid. Gebruikers mogen de link naar het artikel weer retweeten.

Nieuws

menu