Toch persoonlijke verkiezingsbriefings voor parlementariërs VS

Toch persoonlijke verkiezingsbriefings voor parlementariërs VS ANP

Leden van het Congres, het parlement van de Verenigde Staten, krijgen toch persoonlijke briefings van de veiligheidsdiensten over pogingen van vreemde mogendheden om de presidentsverkiezingen in november te beïnvloeden, zeggen Senatoren. Eerder ontstond onvrede toen werd aangekondigd dat leden van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden alleen schriftelijk op de hoogte gehouden zouden worden.

Eind augustus meldde inlichtingenchef John Ratcliffe in een verklaring dat de veiligheidsdiensten zouden stoppen met het persoonlijk briefen van Congresleden omdat zij bezorgd waren dat informatie zou worden gelekt. De Democraten reageerden daar meteen uitermate kritisch op.

"Ratcliffe heeft opnieuw bevestigd dat de inlichtingencommissie van de Senaat briefings zal blijven krijgen, inclusief persoonlijke, over alle onderwerpen - inclusief verkiezingszaken", aldus de Republikeinse Senator Marco Rubio en de Democratische Senator Mark Warner, die beiden in de inlichtingencommissie van de Senaat zitten.

Ratcliffe liet zelf in een verklaring weten dat de inlichtingencommissies van zowel de Senaat als het huis van Afgevaardigden persoonlijke briefings blijven krijgen, maar niet alle Congresleden. De inlichtingenchef zegt dat dat nodig is "om onze bronnen en onze werkwijzes geheim te houden".

De directeur van het nationaal contraspionage- en veiligheidscentrum van de VS waarschuwde begin augustus dat Rusland, China en Iran proberen de aankomende verkiezingen te beïnvloeden. Rusland zou al actief bezig zijn om de Democratische kandidaat Joe Biden tegen te werken.

Uit meerdere onderzoeken door de Amerikaanse veiligheidsdiensten is gebleken dat de Russen in 2016 probeerden om Donald Trump te steunen en Hillary Clinton te ondermijnen. Zowel Trump als Rusland ontkennen dat.

Nieuws

menu