Tienduizenden Wit-Russen protesteren tegen Loekasjenko

Tienduizenden Wit-Russen protesteren tegen Loekasjenko ANP

Tienduizenden mensen hebben in Wit-Rusland ook zondag weer gedemonstreerd tegen staatshoofd Aleksandr Loekasjenko. Ze liepen door de hoofdstad Minsk, vergezeld van een groot contingent van politie en militairen. Er waren ook acties in andere steden.

De menigte schreeuwde "Lang leve Wit-Rusland" en "Loekasjenko in de boevenwagen". Tijdens de demonstratie, die een "partizanenmars" werd genoemd, werden opnieuw veel betogers gearresteerd. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn zeker meer dan honderd demonstranten opgepakt.

Op het berichtenplatform Telegram waren foto's te zien van veel militaire voertuigen, arrestantenbusjes en waterkanonnen. De veiligheidsdiensten hadden de straten in het centrum afgezet met prikkeldraad en zwaar materieel. Er waren ook berichten dat de veiligheidstroepen rubberen kogels in de lucht afvuurden toen demonstranten stenen gooiden.

Het is het tiende protestweekend op rij. Vooral de acties op zondag worden goed bezocht. De veiligheidstroepen hebben onlangs hun optreden tegen de demonstranten opgevoerd. Het ministerie van Binnenlandse Zaken dreigde openlijk met het gebruik van vuurwapens en het schieten met scherp. De oppositie roept echter altijd op tot vreedzame protesten en veroordeelt het geweld.

Nieuws

menu