Thaise regering treedt hard op tegen protesten

Thaise regering treedt hard op tegen protesten ANP

De Thaise regering heeft donderdagochtend (plaatselijke tijd) hard opgetreden tegen de massale protesten. Nadat de regering een nooddecreet uitvaardigde en de politie enkele aanvoerders van de protestbeweging had opgepakt, verwijderde de politie anti-regeringsbetogers die een kamp hadden opgeslagen buiten het kantoor van de premier.

Het nooddecreet werd door de autoriteiten uitgevaardigd nadat de demonstranten hadden besloten bij het kantoor van de premier te blijven en de koninklijke autocolonne hebben gehinderd. Onder het decreet worden onder meer samenscholingen van meer dan vijf personen verboden.

Demonstranten eisen al maanden het aftreden van premier Prayuth Chan-ocha, de voormalige leider van de militaire junta. Ook willen de betogers een nieuwe grondwet en dat de monarchie wordt hervormd. Woensdag kwamen de protesten tot een voorlopig hoogtepunt. Donderdagochtend vroeg werden protestleiders Arnon Nampa en Panupong Jadnok opgepakt.

Met de maatregelen willen de Thaise autoriteiten voorkomen dat de betogingen escaleren. In het document waarin het samenscholingsverbod werd toegelicht, staat dat er bovendien een verbod geldt op de publicatie van nieuws of online berichten die "angst kunnen veroorzaken" of invloed kunnen hebben op de nationale veiligheid of het moreel van het volk. Volgens het document kan de regering ook de toegang tot bepaalde plekken verbieden.

Nieuws

menu