Tegenstanders van president Wit-Rusland voor de rechter

Tegenstanders van president Wit-Rusland voor de rechter ANP

Twee vooraanstaande leden van de oppositie tegen de Wit-Russische president Loekasjenko zijn voor de rechter verschenen. Olga Kovalkova en Serhei Dileuski werden maandag opgepakt. Ze zitten in de Coördinatieraad van de oppositie.

Kolvakova is de voornaamste medewerkster van oppositieleider Svetlana Tichanovskaja nog werkzaam in Wit-Rusland, en Dileuski leidde stakingen in de Minsk Tractor Fabriek. In dergelijke staatsbedrijven was er vaak tijdens het 26-jarige bewind van Loekasjenko veel steun voor de leider. Leiders van de oppositie worden ervan beschuldigd een poging te hebben gedaan op onwettige wijze de macht te grijpen.

De meeste leiders van de oppositie zijn gevangengezet of gevlucht. Tichanovskaja is naar Litouwen uitgeweken. Ze betoogt daar vrijwel dagelijks dat de Wit-Russen genoeg van Loekasjenko hebben en dat er nieuwe eerlijke verkiezingen moeten komen.

Loekasjenko stelt dat hij twee weken geleden de presidentsverkiezingen met 80 procent van de stemmen heeft gewonnen en dat er geen nieuwe verkiezingen nodig zijn. In heel het land blijven talrijke mensen betogen tegen Loekasjenko. Dinsdagmiddag wordt er naar verwachting onder meer door veel leraren geprotesteerd.

Nieuws

menu