Studie: wie weinig beweegt, loopt hoger risico op dood aan corona

Studie: wie weinig beweegt, loopt hoger risico op dood aan corona ANP

Wie een grotendeels zittend leven leidt, of anderzijds weinig beweegt, loopt een groter risico om te overlijden aan een coronabesmetting of een ernstiger ziekteverloop, stellen de auteurs van een studie onder 50.000 personen die dinsdag verscheen in het vakblad British Journal of Sports Medicine. Tot dusver werden het mannelijk geslacht, gevorderde leeftijd, suikerziekte, obesitas en hart- en vaatziekten al in verband gebracht met een hogere sterfkans. Daar is een tekort aan beweging nu dus bij gekomen.

Mensen die in de twee jaar voor de uitbraak van de coronapandemie fysiek inactief leefden, maken meer kans om te moeten worden opgenomen, om op de intensive care terecht te komen en om te sterven, concluderen de onderzoekers.

Alleen een hoge leeftijd of een orgaantransplantatie in het verleden zijn volgens de wetenschappers sterkere indicatoren die een ernstig ziekteverloop voorspellen. Fysieke inactiviteit is volgens de auteurs van de studie ernstiger voor het ziekteverloop bij een corona-infectie dan onder meer roken, obesitas of een hoge bloeddruk.

Om meer te weten te komen over de variabelen die van invloed zijn op het ziekteverloop, onderzochten de wetenschappers gegevens over 48.440 volwassenen die tussen januari en oktober 2020 in de Verenigde Staten besmet zijn geraakt met het coronavirus. De gemiddelde leeftijd in de groep was 47 jaar. Zo'n 60 procent van de groep bestond uit vrouwen. De gemiddelde body-mass index bedroeg 31, iets boven de drempelwaarde voor obesitas.

Uit de vergelijking van de data, is naar voren gekomen dat Covid-patiënten die niet of weinig bewegen twee keer zoveel kans lopen om in het ziekenhuis te moeten worden opgenomen, vergeleken met de meest actieve groep. Daarnaast is het risico om op de intensive care te belanden 73 procent hoger, en maken fysiek inactieve patiënten 2,5 keer meer kans om te bezwijken aan Covid-19.

Vergeleken met andere patiënten die hun hele leven lang geregeld sporten of bewegen, hebben fysiek inactieve coronapatiënten 20 procent meer kans om te worden opgenomen, 10 procent meer kans om op de ic te belanden en 32 procent meer risico om te overlijden aan Covid-19.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland