Studie: bijna half miljoen pasgeborenen dood door luchtvervuiling

Studie: bijna half miljoen pasgeborenen dood door luchtvervuiling ANP

Vorig jaar zijn 476.000 pasgeborenen overleden door luchtvervuiling. De meeste sterfgevallen waren in India en Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara, volgens een nieuwe wereldwijde studie.

Meer dan 116.000 Indiase baby's stierven door luchtvervuiling in de eerste levensmaand, en in de Afrikaanse landen waren dat er 236.000, volgens de State of Global Air 2020-studie. De schattingen zijn gemaakt door het in de VS gevestigde Health Effects Institute (HEI) en het Global Burden of Disease-project van het Institute for Health Metrics and Evaluation.

De onderzoekers schrijven dat er een groeiend aantal bewijzen is dat blootstelling van moeders aan luchtverontreiniging tijdens de zwangerschap het risico verhoogt dat hun baby's te klein (laag geboortegewicht) of te vroeg worden geboren. Deze omstandigheden gaan gepaard met ernstige complicaties en is nu al de oorzaak van de overgrote meerderheid van sterfgevallen van pasgeborenen in beide regio's.

Vierde belangrijkste doodsoorzaak

"De gezondheid van een baby is cruciaal voor de toekomst van elke samenleving, en dit nieuwste bewijs suggereert een bijzonder hoog risico voor baby's geboren in Zuid-Azië en Afrika bezuiden de Sahara", aldus Dan Greenbaum, voorzitter van HEI.

Over het geheel genomen concludeert het rapport dat luchtvervuiling in 2019 tot 6,7 miljoen sterfgevallen wereldwijd heeft geleid, waardoor het de vierde belangrijkste doodsoorzaak is na hoge bloeddruk, tabaksgebruik en voedingsrisico's.

Nieuws

menu