'Strengere coronamaatregelen op komst in Londen'

'Strengere coronamaatregelen op komst in Londen' ANP

De Britse hoofdstad Londen neemt naar verwachting binnen afzienbare tijd strengere maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Ook in Groot-Brittannië loopt het aantal nieuwe besmettingen per dag snel op.

Volgens bronnen binnen het kantoor van de Londense burgemeester Sadiq Khan komen de strengere maatregelen snel. Burgemeester Khan had woensdag een bijeenkomst met volksgezondheidsfunctionarissen waarbij strengere maatregelen werden besproken. Volgens een bron zou het onder meer gaan om een verbod op samenkomsten binnen tussen personen uit verschillende huishoudens. De functionaris zei dat Londen naar verwachting snel gemiddeld 100 coronapatiënten per 100.000 inwoners zal hebben.

Noord-Ierland en Wales verscherpten onlangs ook de maatregelen. In Noord-Ierland zijn de autoriteiten van plan vanaf maandag de scholen te sluiten en beperkingen op te leggen aan cafés en restaurants. Wales wil voorkomen dat mensen vanuit infectiehaarden in Engeland nog langer kunnen inreizen.

Strengere lockdown

De fragmentatie in het Britse coronabeleid is het gevolg van de lokale aanpak die vooralsnog de voorkeur krijgt van premier Boris Johnson. Hij overweegt in Engeland een strenge lockdown in te voeren als maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus niet goed blijken te werken, werd woensdag bekend. Volgens Britse media denkt de premier aan een lockdown vanaf zondag 25 oktober.

Johnsons regering heeft net maatregelen genomen waarbij het risico van verspreiding in Engeland in drie alarmfases wordt ingedeeld. In de meest riskante gebieden gelden zwaardere beperkingen van het openbare leven dan in de andere regio's. De regio Liverpool is momenteel de enige in de hoogste alarmfase. Overwogen wordt om die ook in te stellen in de regio Manchester.

De autoriteiten in het Verenigd Koninkrijk meldden woensdag dat er in de laatste 24 uur nog eens 19.724 nieuwe besmettingen waren vastgesteld. Het dodental steeg met 137 personen. Met 43.245 doden heeft het Verenigd Koninkrijk tot dusver het hoogste dodental van Europa.

Nieuws

menu