Strenger mondkapjesadvies voor volledig gevaccineerde Amerikanen

Strenger mondkapjesadvies voor volledig gevaccineerde Amerikanen ANP

De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC scherpt het mondkapjesadvies voor volledig gevaccineerden aan. Die vindt dat zij weer mondkapjes moeten dragen in publieke binnenruimtes in gebieden met veel coronabesmettingen.

De wijziging wordt doorgevoerd vanwege de Delta-variant van het coronavirus. Sinds begin deze maand testen steeds meer Amerikanen positief. De extra besmettelijke mutatie is goed voor zo'n 83 procent van alle nieuwe besmettingen in de Verenigde Staten.

Onderzoeken uit verschillende staten en andere landen suggereren dat besmette gevaccineerden het coronavirus in zeldzame gevallen kunnen overdragen aan anderen, aldus de CDC. Door ook deze groep weer mondkapjes te laten dragen, kunnen volgens de organisatie nieuwe uitbraken worden voorkomen.

Vaccinatiegraad

De CDC zei in mei dat volledig gevaccineerden buiten geen mondkapjes meer hoeven te dragen en ook niet op de meeste binnenlocaties. Mondkapjes werden alleen nog aangeraden in het openbaar vervoer en vliegtuigen en op plekken zoals vliegvelden, ziekenhuizen en huisartspraktijken.

President Joe Biden, die volledig gevaccineerd is, hoopt dat Amerikanen net als hijzelf het nieuwe advies zullen volgen. Volgens hem laat de aankondiging van de CDC vooral zien dat een coronavaccin de "belangrijkste bescherming" tegen de Delta-variant is. Biden zal donderdag bekendmaken hoe de regering de vaccinatiegraad wil verhogen. Een vaccinatieplicht voor personeel van de federale overheid wordt overwogen.

Ongeveer de helft van de Amerikaanse bevolking is volledig ingeënt. De meeste Amerikanen hebben de coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna gehad. Die bestaan voor maximale bescherming uit twee prikken. Een kleinere groep heeft het Janssen-vaccin gehad. Die bestaat in tegenstelling tot de twee andere vaccins uit een enkele dosis.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland