Spreekkoren tegen Trump bij betuiging laatste eer aan Ginsburg

Spreekkoren tegen Trump bij betuiging laatste eer aan Ginsburg

Spreekkoren tegen Trump bij betuiging laatste eer aan Ginsburg ANP

Donald Trump heeft donderdag de laatste eer betoond aan de overleden opperrechter Ruth Bader Ginsburg. De Amerikaanse president stond met zijn vrouw Melania met een zwart mondmasker bij de opgebaarde Ginsburg bij het Hooggerechtshof in Washington, terwijl mensen op de achtergrond scandeerden dat hij moet worden weggestemd.

Ginsburg overleed vorige week vrijdag op 87-jarige leeftijd. Met het overlijden van het liberale en progressieve boegbeeld is de weg vrij voor Trump om een nieuwe conservatieve opperrechter in het hoogste rechtscollege benoemd te krijgen. Daarin zou dan een meerderheid van 6 tegen 3 op de hand van Republikeinse standpunten zijn. Het hof oordeelt over zaken als abortus en het recht om een wapen te dragen.

Trump heeft aangekondigd zaterdag zijn keuze bekend te maken. Het is de Senaat die over de benoeming beslist. De Republikeinen hebben daarin een meerderheid.

Ginsburg zelf zou op haar sterfbed hebben gezegd dat pas na de verkiezingen op 3 november over haar opvolging zou moeten worden beslist. Demonstranten riepen Trump bij de opgebaarde Ginsburg op haar laatste wens te respecteren.