'Slechts beperkte steun Poetin voor Loekasjenko’

'Slechts beperkte steun Poetin voor Loekasjenko’ ANP

De omstreden Wit-Russische president Alexandr Loekasjenko geniet maar beperkte steun van de regering van Rusland. De verbannen Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja zegt dat tegen de Poolse krant Rzeczpospolita.

"Ik zie dat Poetin hem steunt, maar niet overdreven actief", aldus de onder druk naar Litouwen uitgeweken Tichanovskaja (38). Zij is momenteel in Polen, waar ze onder meer deelneemt aan een economisch forum.

Loekasjenko is maandag in Rusland voor een "werkoverleg" met de Russische president, bevestigde het Kremlin vrijdag. Poetin houdt een afwachtende houding aan, ziet Tichanovskaja. "Hij heeft geen soldaten gestuurd, hij staat aan de kant en observeert", aldus de politica, die Moskou nog eens opriep de soevereiniteit van haar land te respecteren.

Poetin heeft het buurland eerder steun toegezegd. Hij heeft een politiemacht achter de hand voor het geval de massale protesten tegen Loekasjenko uit de hand lopen. Demonstranten roepen de autocratische leider sinds de in hun ogen frauduleuze verkiezingen van 9 augustus vrijwel dagelijks op te vertrekken. Velen zien Tichanovskaya als de echte winnaar.

Nieuws

menu