Senaat VS stemt voor nominatie Coney Barrett in Hooggerechtshof

Senaat VS stemt voor nominatie Coney Barrett in Hooggerechtshof ANP

Amy Coney Barrett mag door de Amerikaanse president Donald Trump worden benoemd tot rechter in het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten, heeft een senaatsmeerderheid maandagavond (plaatselijke tijd) in een stemming bepaald. De 48-jarige Coney Barrett volgt Ruth Bader Ginsburg, die vorige maand overleed, op.

De goedkeuring van de nominatie van Coney Barrett was eigenlijk een formaliteit, gezien de Republikeinse meerderheid in de Senaat. Als zij door president Trump wordt benoemd, groeit de conservatieve meerderheid in het Hooggerechtshof naar 6 tegen 3. Coney Barrett wordt de derde hoge rechter die door Trump is aangesteld. De veertiger heeft dan een lange carrière voor zich, aangezien hoge rechters in de regel dienen voor het leven.

De Democraten zijn fel tegen de benoeming van Coney Barrett. Zij vrezen dat ze samen met andere conservatieven in het Hooggerechtshof een streep zal zetten door de zorgverzekeringswet van de Obama-regering, en zien haar als een bedreiging voor het recht op abortus en de gelijke rechten van lhbti'ers. Ook kan een benoeming van Coney Barrett slecht nieuws zijn voor de Democraten als het Hooggerechtshof een oordeel moet vellen over de aankomende verkiezingen.

De Democraten vinden bovendien dat de winnaar van de presidentsverkiezingen, die over een week plaatsvinden, moet bepalen wie Bader Ginsburg opvolgt en boycotten vorige week daarom een eerdere stemming in de senaatscommissie voor Juridische Zaken. De Republikeinen blokkeerden in 2016 nog een kandidaat van president Barack Obama omdat zij het niet kies vonden dat hij vlak voor de verkiezingen nog een hoge rechter zou benoemen.

Nieuws

menu