Schotland sluit horeca in strijd tegen coronavirus

. ANP

De autoriteiten in Schotland laten vanwege de coronacrisis tijdelijk horecazaken sluiten en leggen de verkoop van alcohol aan banden. Restaurants en cafés moeten op sommige plaatsen helemaal dicht. In andere gebieden mogen horecazaken na 18.00 uur binnen geen klanten meer ontvangen. Ook mogen ze binnen geen alcohol meer schenken. Dat mag buiten nog wel tot 22.00 uur 's avonds.

Eerste Minister Nicola Sturgeon zei dat de maatregelen zijn bedoeld om de "zorgelijke toename van het aantal besmettingen" af te remmen. De strengste maatregel, de volledige sluiting van horecazaken, gaan onder meer gelden in de steden Glasgow en Edinburgh. Inwoners van die gebieden worden ook opgeroepen het openbaar vervoer de komende weken zoveel mogelijk te mijden.

De maatregelen gaan vrijdag in en blijven zeker 16 dagen van kracht. Sturgeon noemde de ingreep "moeilijk maar noodzakelijk". Ze zei dat ongeveer een vijfde van de mensen die zijn benaderd door contactonderzoekers hebben aangegeven dat ze een horecazaak hebben bezocht. De Eerste Minister trekt nog eens 40 miljoen pond (bijna 44 miljoen euro) uit om getroffen ondernemingen te ondersteunen.

Het circa 5,5 miljoen inwoners tellende Schotland vormt een land met Engeland, Wales en Noord-Ierland, maar voert wel een eigen coronabeleid. In het hele Verenigd Koninkrijk zijn volgens officiële cijfers ruim 42.000 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. De meeste van die sterfgevallen zijn geregistreerd in Engeland. De Schotse autoriteiten hebben melding gemaakt van de dood van 2533 patiënten.

Nieuws

menu