Sancties tegen Wit-Rusland eindelijk van kracht

Sancties tegen Wit-Rusland eindelijk van kracht ANP

De Europese sancties tegen personen in en rond het regime van de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko zijn van kracht, zes weken nadat de EU aankondigde strafmaatregelen in te stellen na de 'gestolen' verkiezingen in het land begin augustus. Het gaat om 44 personen, blijkens de lijst in het Publicatieblad van de Europese Unie. President Aleksandr Loekasjenko staat er niet op.

De sancties bestaan uit het bevriezen van de Europese tegoeden, reis- en handelsverboden. Doordat Cyprus ineens zijn veto gebruikte om ook EU-sancties tegen Turkije wegen illegale gasboringen bij het eiland te eisen, bleef de kwestie op de plank liggen. Maar het landje ging na uren onderhandelen in de nacht van donderdag op vrijdag alsnog overstag.

De EU-leiders stemden ook in met het voorstel van buurlanden van Wit-Rusland, met name Polen, om de Wit-Russische bevolking economisch te ondersteunen. De 27 hebben de Europese Commissie "aangemoedigd" zo'n steunplan voor te bereiden.

EU-president Charles Michel zei na afloop van een tweedaagse top in Brussel dat de EU de situatie "op de voet volgt". De EU eist vrije en eerlijke verkiezingen in Wit-Rusland. Het is niet uitgesloten dat als Loekasjenko blijft weigeren met de oppositie in dialoog te gaan sancties tegen hem worden heroverwogen.

Nieuws

menu