Rutte wil doortastend Europees optreden inzake Wit-Rusland

Rutte wil doortastend Europees optreden inzake Wit-Rusland ANP

Premier Mark Rutte dringt op de EU-top over Wit-Rusland aan op "doortastend en eensgezind Europees optreden". "De Wit-Russische bevolking heeft recht op een uitslag die hun stem eerlijk weergeeft", twitterde Rutte bij aanvang van de digitale top. "De EU - inclusief Nederland - kan de resultaten van deze verkiezingen niet accepteren."

EU-president Charles Michel riep de leiders bijeen om solidariteit te tonen met de Wit-Russische bevolking en verder te reageren op de ontwikkelingen in het land. De in alom als frauduleus geziene verkiezingen herkozen president Loekasjenko komt steeds meer onder druk te staan.

"De boodschap naar het regime is helder: geweld is onacceptabel, politieke gevangenen moeten worden vrijgelaten en mensenrechten moeten worden gerespecteerd", aldus Rutte. "De EU werkt aan gerichte sancties. Een dialoog moet leiden tot een oplossing die recht doet aan de stem van het volk."

Michel liet zich in soortgelijke bewoordingen uit: "Onze boodschap is helder: het geweld moet stoppen en er moet een vreedzame en inclusieve dialoog worden gelanceerd."

Ondertussen riepen de zogenoemde Visegrad-landen - Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije - Loekasjenko op tot het houden van nieuwe verkiezingen.

Nieuws

menu