Rustige jaarwisseling in Europese hoofdsteden

Rustige jaarwisseling in Europese hoofdsteden ANP

In Europese hoofdsteden Parijs, Berlijn en Brussel is het nieuwe jaar ingeluid. In Berlijn was het vuurwerk rond middernacht goed te horen en te zien, maar volgens de politie is het uitzonderlijk rustig.

Net als in Nederland gelden door de grote steden in Duitsland en Frankrijk strenge coronaregels. Samenkomen op straat is verboden in Duitsland. Om middernacht mogen mensen alleen op balkons of in de tuin samenkomen. De grote vuurwerkshow bij de Brandenburger Tor in Berlijn was afgelast.

In België verliep de jaarwisseling eveneens rustig. In heel Vlaanderen geldt een avondklok vanaf middernacht tot 05.00 uur. In Brussel en Wallonië mochten mensen al vanaf 22.00 uur de straat niet meer op tot 06.00 uur in de ochtend. Voor middernacht waren er meldingen van autobranden in de Brusselse wijk Anderlecht en brandjes in Molenbeek.

Ook in andere Europese hoofdsteden als Kopenhagen en Stockholm waren de officiële nieuwjaarsvieringen waar veel mensen op af komen afgelast. Het stadhuisplein Kopenhagen was afgezet. Het vuurwerk in Stockholm werd uitgezonden op televisie.

In Parijs was de traditionele vuurwerkshow afgelast vanwege de coronapandemie. Twee beroemde Frans artiesten luidden het nieuwe jaar in met grote audio-visuele shows. Jean-Michel Jarre gaf een concert in een virtuele versie van de Nortre-Dame. De Franse dj David Guetta zorgde voor een show voor de ingang van het Louvre. Bij beide shows kon geen publiek aanwezig zijn.

In Griekenland is het nieuwe jaar verwelkomd met opvallend veel vuurwerk, meer dan in de voorgaande jaren. Griekse media spreken van een van de spectaculairste vuurwerkshows aller tijden. Vuurwerk met oud en nieuw is niet zo gemeengoed in Griekenland, maar omdat er een uitgaansverbod van kracht was, zorgden de steden zelf voor grote vuurwerkshows.

Nieuws

menu