Russisch staatsmedium blameert Loekasjenko

Russisch staatsmedium blameert Loekasjenko ANP

Het Russische staatspersbureau RIA-Novosti heeft bericht dat in een Wit-Russische opiniepeiling van na de verkiezingen van een week geleden slechts 2 procent van de ondervraagden zei op Loekasjenko te hebben gestemd. Mensen konden anoniem antwoorden op de vraag op wie ze hun stem hadden uitgebracht op berichtendienst Telegram dat zich aan de censuur van president Loekasjenko weet te onttrekken. 53 procent van de ondervraagden zei op oppositieleider Svetlana Tichanovskaja te hebben gestemd.

Volgens de officiële uitslagen stemde 80 procent op Loekasjenko en circa 10 procent op Tichanovskaja. De melding van RIA-Novosti is opmerkelijk omdat het Kremlin geldt beschermer van Loekasjenko's bewind. De Wit-Russische leider belde zaterdag president Poetin om steun te vragen. Hij zei daarna dat zijn Russische ambtgenoot "volledige hulp heeft aangeboden om de veiligheid in zijn land te waarborgen".

De protesten gaan onverminderd door in Wit-Rusland en er zijn ook stakingen uitgebroken. Zondag willen de betogers 'een Mars voor de Vrijheid' houden in het centrum van de hoofdstad Minsk. De aanhang van de regering wil dan ook demonstreren. "Iedereen die het 'Moederland' lief heeft en niet wil dat het land in twee kampen wordt gesplitst" zou om 12.00 uur in Minsk moeten komen betogen, luidt de oproep van aanhangers van Loekasjenko.

Nieuws

Meest gelezen

menu