'Russen hackten privémail Britse oud-minister van handel'

'Russen hackten privémail Britse oud-minister van handel' ANP

Russische hackers hebben meermaals ingebroken in de privémail van de toenmalige Britse minister van Handel Liam Fox, meldt de Britse krant The Guardian. De hackers maakten daarbij geheime documenten buit over handelsonderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De Britse regering weigert commentaar in verband met lopend onderzoek naar de computerinbraak.

De hack vond vorig jaar plaats. Het nieuws over de inbraak belooft niet veel goeds voor de kansen van Fox voor de functie van directeur-generaal van de Wereldhandelsorganisatie. Het huidige Conservatieve parlementslid is vooralsnog de Britse kandidaat voor die topfunctie.

Regeringsbronnen wijzen erop dat de aanval is uitgevoerd op een privéaccount van Fox. Chris Bryant, parlementslid namens oppositiepartij Labour, zegt geschokt te zijn dat Fox zijn persoonlijke mail gebruikte voor het verzenden van gevoelige documenten. "Dit is een serieuze schending van de nationale veiligheid en zou strafbaar moeten zijn", aldus Bryant. Vooralsnog is het voor Britse ministers niets strafbaar om hun privémail te gebruiken voor hun werk.

Het nieuws over de computerinbraak zet de Brits-Russische betrekkingen verder onder spanning. Britse ministers beschuldigden Rusland recentelijk al vaker van hackaanvallen.

Minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab beschuldigde Rusland er ook van de gestolen documenten de hebben verspreid. Uiteindelijk kwamen die ten tijde van de verkiezingscampagne eind vorig jaar in handen van de toenmalige oppositieleider Jeremy Corbyn.

Nieuws

menu