Rook natuurbranden VS vervuilt lucht in hoofdstad Washington

Rook natuurbranden VS vervuilt lucht in hoofdstad Washington ANP

De natuurbranden in de westelijke Amerikaanse staten Californië, Oregon en Washington veroorzaken zoveel rook dat zelfs de lucht van de oostelijk gelegen hoofdstad Washington, duizenden kilometers verderop, niet meer helder is. In de vijf grootste steden van Oregon is de slechtste luchtkwaliteit ooit gemeten.

Milieufunctionariszic fffsen in de beboste staat Oregon waarschuwden dinsdag voor de slechte lucht, die het gevolg is van een aantal branden die inmiddels bijna 5 miljoen acres (meer dan 2 miljoen hectare) in de as hebben gelegd.

De ongekende vuurzeeën hebben in Oregon meerdere stadjes van de kaart geveegd en hebben in Californië, Washington en Idaho hele wouden verzwolgen. De rook en de as die overblijven zorgen ervoor dat de luchtkwaliteit in het westen van de VS momenteel een van de slechtste ter wereld is.

In de steden Portland, Eugene, Bend, Medford en Klamath Falls in de staat Oregon werd door het milieuministerie van de staat de hoogste concentratie as- en teerdeeltjes in de lucht ooit gemeten. De lucht werd zelfs als 'gevaarlijk' geclassificeerd en in Bend was de lucht zo vervuild dat de gemeten waarden niet binnen de bestaande categorieën viel.

Op satellietbeelden is te zien dat een deel van de rook op grote hoogte naar het oosten is gewaaid en boven de steden New York en Washington hangt, aldus de nationale weerdienst van de VS. De rook heeft daar echter nog geen gevolgen voor de luchtkwaliteit bij de grond.

Nieuws

menu