'Republikeinen én Democraten twijfelen aan eerlijke verkiezingen'

'Republikeinen én Democraten twijfelen aan eerlijke verkiezingen' ANP

Amerikanen zijn erg bezorgd over de eerlijkheid van de komende presidentsverkiezingen, ongeacht hun politieke voorkeur, komt naar voren uit een opiniepeiling. Ongeveer de helft van de ondervraagde kiezers vreest dat de stembusgang in november als gevolg van het stemmen per post tot fraude leidt. Dit is ook het standpunt van de Republikeinse president Donald Trump, die achter loopt in peilingen die hij in twijfel trekt.

De opiniepeiling van Reuters en Ipsos is gehouden vlak voor Trump donderdag in een tweet opperde de verkiezingen uit te stellen. Hij zei dat onder de huidige omstandigheden en met de stemmen per post er van een eerlijke stembusgang geen sprake kan zijn. Hij heeft over uitstel zelfs niks te zeggen, omdat de presidentsverkiezingen zijn verankerd in de grondwet en zelfs tijdens de burgeroorlog (1861-1865) niet zijn uitgesteld.

Driekwart van de ondervraagden, zowel Republikeinse als Democratische kiezers, stelden in het algemeen bezorgd te zijn over de komende verkiezingen. Ze vrezen dat bepaalde kiezers worden uitgesloten of dat "politieke krachten verkiezingsfraude organiseren in pogingen de uitslag te beïnvloeden".

Nieuws

menu