Regime Venezuela laat opposant 'vrij' en zet hem onder huisarrest

Regime Venezuela laat opposant 'vrij' en zet hem onder huisarrest ANP

Een tegenstander van het autoritaire bewind van de Venezolaanse president Nicolás Maduro, parlementariër Juan Requesens, is uit de gevangenis vrijgelaten en onder huisarrest geplaatst. Requesens zat twee jaar lang in 'El Helicoide', in Caracas, het beruchte hoofdkwartier van de geheime dienst. Het architectonisch bijzondere pand werd ooit gebouwd voor appartementen, kantoren en winkels, maar werd voor die functies nooit helemaal afgebouwd. In 1975 nam de staat het leegstaande complex over. Tien jaar later betrok de geheime dienst El Helicoide in het pand. Het is volgens mensenrechtenorganisaties een centrum waar gefolterd wordt.

Requensen wordt ervan beschuldigd medeplichtig te zijn geweest aan een poging met behulp van drones een moordaanslag op Maduro te plegen. Hij zou daarom landverraad en een poging tot moord op zijn geweten hebben.

Maduro erfde in 2013 het olierijke land van de links-populistische en populaire voorganger Hugo Chávez (1954-2013). Lagere olieprijzen en decennia van wanbeleid hebben het land volkomen geruïneerd. Talrijke landen inclusief Nederland erkennen niet dat Maduro de wettige president van het land van circa dertig miljoen inwoners is.

Nieuws

menu