Rechtse militie VS had ook ontvoeringsplannen gouverneur Virginia

Rechtse militie VS had ook ontvoeringsplannen gouverneur Virginia ANP

De dertien Amerikaanse leden van een rechtse militie die Gretchen Whitmer, de gouverneur van de staat Michigan, wilden ontvoeren omdat zij het niet eens waren met de coronamaatregelen, hadden ook ontvoeringsplannen voor Ralph Northam, de gouverneur van Virginia. Een agent van de federale politiedienst FBI zei dat dinsdag in een rechtszitting.

De FBI kreeg de informatie in juni van een informant die zich zorgen maakte over de plannen en besloot die met de autoriteiten te delen, zei de agent dinsdag. De anti-terreuragent zei dat de militie Whitmer en Northam specifiek bespraken als "mogelijke doelwitten".

De rechtszitting is onderdeel van de voorbehandeling in de zaak van vijf verdachten. Daarbij moet de openbaar aanklager aantonen dat er voldoende reden is om de beklaagden te vervolgen.

In totaal 13 mannen worden ervan verdacht dat zij de regering van de staat Michigan omver wilden werpen door het regeringsgebouw in Lansing te bestormen, gouverneur Whitmer te kidnappen, en haar vervolgens te berechten voor wat zij als hoogverraad zien.

De militieleden wilden Whitmer ontvoeren uit haar vakantiewoning ontvoeren, een brug opblazen om te voorkomen dat de politie snel ter plaatse kan komen, en via Lake Michigan ontsnappen met de gouverneur.

Twee advocaten stelden ter zitting dat plannen van milities doorgaans "grootspraak" zijn door "wannabe soldaten", die nooit worden uitgevoerd. Volgens de FBI-agent gingen de verdachten echter verder dan de gemiddelde militie door onder meer Whitmers vakantiewoning te bespioneren, een ontsnappingsroute te bedenken en te bespreken hoe aan explosieven te komen.

Nieuws

menu