President Mali kondigt vertrek aan na opstand militairen

President Mali kondigt vertrek aan na opstand militairen ANP

De Malinese president Ibrahim Boubacar Keïta heeft op televisie aangekondigd dat hij aftreedt, nadat hij dinsdag samen met de premier werd vastgehouden door muitende militairen. Ook de regering stapt op en het parlement wordt ontbonden, aldus Keïta in een korte toespraak. "Ik wil niet dat er bloed wordt vergoten zodat ik aan de macht kan blijven", zei hij.

De buurlanden van Mali lieten vlak voor de toespraak weten dat ze hun grenzen gaan sluiten met het West-Afrikaanse land. Het West-Afrikaanse samenwerkingsverband Ecowas meldde in een verklaring dat er voorlopig geen geld meer naar Mali gaat en dat het land niet meer bij de organisatie mag meebeslissen. Ecowas veroordeelt de actie van de militairen en spreekt van een straatgreep. Het samenwerkingsverband, bestaande uit 15 landen, wil Mali ook sancties opleggen.

De rebellie brak eerder dinsdag in een basis net buiten de hoofdstad Bamako uit. Volgens lokale media hadden de militairen eerder al onder anderen de minister van Economische Zaken ontvoerd. Het verarmde Mali is al maanden in de greep van protesten en een politieke crisis. Hoeveel militairen in opstand zijn gekomen is onduidelijk.

In 2012 kwam het Malinese leger uit woede over slechte bewapening ook in opstand tegen de regering, wat leidde tot een staatsgreep. Radicaalislamitische rebellen maakten van de situatie gebruik door een groot deel van Mali te veroveren.

Frankrijk, dat Mali ooit als kolonie had, besloot militair in te grijpen. Nederland deed van 2014 tot 2019 mee aan een internationale missie van de Verenigde Naties om het geweld in te dammen.

Nieuws

menu