President Italië wil gebroken regeringscoalitie lijmen

President Italië wil gebroken regeringscoalitie lijmen

President Italië wil gebroken regeringscoalitie lijmen ANP

De Italiaanse president Mattarella wil de gebroken regeringscoalitie van premier Conte lijmen. Hij vestigt zijn hoop op de voorzitter van de Italiaanse Tweede Kamer, Roberto Fico. Deze Fico is lid van een van de coalitiepartijen en zou moeten bemiddelen, melden Italiaanse media.

Italië is op zoek naar een nieuwe regering nadat premier Conte eerder deze week zijn ontslag had aangeboden. De partijloze jurist raakte de absolute meerderheid in de Italiaanse Eerste Kamer kwijt na het vertrek van de kleine partij Italia Viva uit de coalitie.

President Mattarella nam vervolgens het voortouw bij het oplossen van de politieke crisis. Hij sprak met de leiders van de politieke partijen over welke coalities mogelijk zijn. Italiaanse media speculeren al dagen dat Conte, die al twee kabinetten leidde, een politieke doorstart gaat maken. Hij zou nieuwe verkiezingen willen vermijden, die mogelijk desastreus kunnen uitpakken voor partijen van de jongste coalitie.

Italia Viva van ex-premier Renzi stapte uit de coalitie uit onvrede over de geplande besteding van de miljarden euro's uit het Europese coronaherstelfonds.