Post VS stelt bezuiniging uit: stemmen per brief niet vertraagd

Post VS stelt bezuiniging uit: stemmen per brief niet vertraagd

Post VS stelt bezuiniging uit: stemmen per brief niet vertraagd ANP

Om vertragingen bij het stemmen per brief te voorkomen, stelt het Amerikaanse postbedrijf bezuinigingen uit tot na de presidentsverkiezingen van 3 november. De baas van de posterijen reageert daarmee op alle ophef over de geplande ingrepen, die het stemmen per brief zouden kunnen bemoeilijken. Hij zegt elke mogelijke invloed op de afhandeling van de stembiljetten te willen vermijden.

Het besluit komt op een moment dat meerdere Amerikaanse staten al zochten naar alternatieven. Want het stemmen per brief wordt door de coronacrisis beschouwd als prima alternatief voor de gang naar de stembus.

Vooral de Democraten, de rivalen van de Republikeinse president Trump, maken zich er sterk voor. Zij pleiten dan ook voor een miljardeninjectie voor de zieltogende Amerikaanse posterijen, zodat het bedrijf de verwachte stroom stembiljetten op tijd kan verwerken.

Trump daarentegen vreest fraude bij het stemmen per brief. Hij wil liever ook geen extra steun voor de post, een staatsbedrijf dat al jaren met verlies kampt.