Politie VS drijft demonstranten Kenosha met traangas uiteen

Politie VS drijft demonstranten Kenosha met traangas uiteen ANP

De politie in het Amerikaanse Kenosha heeft traangasgranaten afgeschoten op demonstranten die weigerden te vertrekken. In de stad in de staat Wisconsin werd gedemonstreerd tegen racisme en buitensporig politiegeweld nadat de politie een ongewapende zwarte man had neergeschoten.

Voor een tweede nacht op rij waren er schermutselingen nadat schokkende videobeelden van het schietincident naar buiten waren gekomen. Daarin is te zien hoe de 29-jarige Jacob Blake meerdere malen door de politie in zijn rug wordt geschoten terwijl zijn drie kinderen toekijken.

Kort nadat om 20.00 uur plaatselijke tijd de avondklok inging begon de politie demonstranten bij het gerechtsgebouw uiteen te drijven met traangas. Agenten begonnen met het afvuren van traangasgranaten nadat demonstranten waterflessen hadden gegooid naar de politie. Sommige demonstranten gooiden daarop vuurwerk en nog meer flessen naar de politie.

Nationale garde

Maandag meldde Tony Evers, de gouverneur van Wisconsin, dat hij de nationale garde in Kenosha inzet om plunderingen te voorkomen en de hulpdiensten te beschermen.

Blake werd neergeschoten nadat de politie vanwege een melding van huiselijk geweld was uitgerukt. Hij is in zorgelijke toestand in het ziekenhuis opgenomen. Het incident kwam nadat de afgelopen maanden in en buiten de VS massaal is gedemonstreerd tegen racisme en buitensporig politiegeweld. De verontwaardiging volgde op de gewelddadige dood van de zwarte arrestant George Floyd. Hij werd op 25 mei in de stad Minneapolis omgebracht door een witte agent, die minutenlang met zijn knie op Floyds nek drukte.

Nieuws

menu