Poetin trekt zich terug in Kremlin

Poetin voert amper nog overleg met zijn kabinet voordat hij besluiten neemt.

Het rommelt in het Kremlin. Vladimir Poetin opereert steeds solistischer, terwijl leden van zijn regering en de kliek rond de Russische president openlijk ruziën met elkaar. De bron van alle onmin is het dramatische verloop van de oorlog in Oekraïne.

Poetin heeft steeds minder contact met zijn ministersploeg en neemt in toenemende mate op eigen houtje belangrijke besluiten. Dat schrijft de Russische nieuwssite Meduza op gezag van bronnen binnen het Kremlin. Volgens Meduza is de situatie verergerd in de afgelopen weken, maar trok Poetin zich sinds de corona-pandemie begon al steeds meer terug. De Russische president hakt knopen door en het is vervolgens aan zijn ministers om het beleid zo goed en zo kwaad als dat gaat vorm te geven. „De president maakt een groots gebaar en dan begint de koortsachtige zoektocht naar geld om het uit te voeren”, aldus een van de bronnen.

Dit maakt het werk van de bewindslieden steeds ingewikkelder. Kritiek op Poetin durven ze amper te uiten, aldus een andere bron van Meduza : „Ze schijten voor hem in de broek.” Toch gebeurt het heel af en toe wel, schrijft de Washington Post . Volgens de Amerikaanse krant heeft een lid van de kliek rond de Russische president onlangs rechtstreeks kritiek geuit tegen Poetin. Deze persoon, wiens naam niet wordt genoemd, zou zich negatief hebben uitgelaten over hoe de president de oorlog in Oekraïne leidt.

Klap na klap

Poetins kliek weet dat Rusland de ene klap na de andere te verwerken krijgt in Oekraïne en daar komt de chaotisch verlopen mobilisatie nog bij. Met name kliekleden zonder regeringsverantwoordelijkheid zoals Jevgeni Prigozhin, de oprichter van het huurlingenleger Wagner Groep, en de leider van de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië, Ramzan Kadyrov, nemen geen blad meer voor de mond. Zij halen openlijk uit naar Defensieminister Sergei Sjoigoe, die ze verantwoordelijk houden voor veel van de problemen, en de bevelhebbers van de krijgsmacht.

De president bemoeit zich niet met dit geruzie, vertelt een voormalige medewerker van het Russische ministerie van Defensie aan The Guardian : „Poetin heeft een zeer destructieve persoonlijkheid. Hij speelt de verschillende facties tegen elkaar uit en kijkt wat de beste uitkomst voor hem is. Hij weet niet hoe hij relaties moet lijmen, dus uiteindelijk wordt er iemand geslachtofferd. Poetin wil gewoon wat het beste voor hem is.”

Sjoigoe zou intussen snakken naar een ontslag, maar de defensieminister stapt pas op als hij zijn congé krijgt, zo zegt een andere bron van de Britse krant: „Zelfs als Sjoigoe niet blij is met wat er gebeurt, blijft hij altijd loyaal aan Poetin en aan zijn baan.”

Een coup tegen Poetin lijkt evenwel onwaarschijnlijk, zo zegt de Russische politicoloog Dmitri Oresjkin tegen The Guardian : „Dit hele systeem draait om een vozdh , een baas. Als je Poetin wegwerkt, moet je snel resultaten kunnen leveren, maar iedereen weet dat dat momenteel onmogelijk is.”

Nieuws

menu