Poetin en Biden aangekomen bij Geneefse villa voor topontmoeting

Poetin en Biden aangekomen bij Geneefse villa voor topontmoeting ANP

De Russische president Vladimir Poetin en zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden zijn aangekomen bij de Geneefse Villa La Grange, waar ze woensdagmiddag een topontmoeting hebben. Die zou volgens zegslieden langer dan vier uur kunnen duren. Poetin sprak aan het begin de bijeenkomst de hoop uit dat het een "productief" gesprek gaat worden.

De Zwitserse president Guy Parmelin heeft de leiders op het bordes van de villa ontvangen en kort in het Frans toegesproken. De twee schudden elkaar glimlachend de hand en zijn naar binnen gegaan. Ze spreken elkaar eerst even met de ministers van Buitenlandse Zaken erbij en dan gaan ze zonder die bewindslieden in gesprek. Doel is de jarenlange verslechtering van de betrekkingen een halt toe te roepen. En als de twee een goed gesprek hebben is het volgens waarnemers al een enorme stap vooruit. Beide partijen verwachten weinig concreets uit de top.

De villa staat op een heuvel aan de zuidoostelijke oever van het meer van Genève. Aan de andere kant van het meer, in Versoix, hielden in november 1985 hun voorgangers Michail Gorbatsjov en Ronald Reagan een historische top. Daar kwam weinig concreets uit, maar de twee leiders bleken goed met elkaar overweg te kunnen. Dat was volgens waarnemers erg belangrijk in die dagen van Koude Oorlog en in de nadagen van de Sovjet-Unie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland