Paus spreekt op kerstavond over zorg voor armen en oorlog: 'Verafschuw wereld hongerig naar geld, macht en genoegen'

Foto: ANP

Paus Franciscus heeft in zijn mis op kerstavond aan zijn volgers gevraagd om extra te letten op armen en mensen die getroffen zijn door oorlog.

Hij noemde Oekraïne niet specifiek tijdens de traditionele avondmis in de Sint-Pietersbasiliek, maar zei dat de hebzucht en lust naar macht in de wereld zo groot was dat sommigen ,,zelfs hun buren verorberen”.

De Paus sprak zich uit tegen oorlogen in het algemeen. ,,Hoeveel oorlogen hebben we gezien. En op hoeveel plekken wordt, zelfs vandaag, de menselijke waardigheid en vrijheid met minachting behandeld.”

‘Bruut en wreed’

De 86-jarige Paus laat regelmatig merken dat hij de oorlog in Oekraïne ,,bruut en wreed” vindt en is kritisch op Rusland. Hij spreekt over ,,gruwelijkheden” en een niet uitgelokte agressie. Franciscus riep eerder deze maand mensen op om minder aan kerstinkopen uit te geven om de Oekraïeners te helpen de winter door te komen.

Daarnaast was in zijn toespraak veel aandacht voor armen en kwetsbaren, die het voornaamste slachtoffer zijn van hebzucht. Hij verafschuwde een wereld ,,hongerig naar geld, macht en genoegen.”

Het was de eerste kerstmis met een gevulde Sint-Pieter na twee jaar met coronamaatregelen. Er zaten 7000 mensen in de kerk en nog eens 4000 mensen volgden de avond op het plein. Zondag spreekt de Paus nog zijn zegen Urbi et Orbi uit vanaf het balkon van de kerk.

Nieuws

menu