Oppositieleidster Wit-Rusland wil hertelling verkiezingsuitslag

Oppositieleidster Wit-Rusland wil hertelling verkiezingsuitslag ANP

De Wit-Russische oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja heeft vrijdag haar aanhangers gevraagd om een onlineformulier te ondertekenen waarin ze een hertelling eist van de presidentsverkiezing van afgelopen zondag. Die werd gewonnen door zittend president Loekasjenko, maar de oppositie is ervan overtuigd dat er is gefraudeerd bij de stembusgang.

In een video op YouTube vroeg Tichanovskaja, die zich in het naburige Litouwen bevindt, ook om een officieel onderzoek te steunen naar beschuldigingen dat de verkiezingen zijn vervalst.

Ze riep verder op tot een einde aan het geweld, dat in de nasleep van de betwiste herverkiezing van Loekasjenko is toegenomen, en vroeg alle burgemeesters om dit weekend vreedzame bijeenkomsten te organiseren.

Ze sprak nadat de Wit-Russische autoriteiten zijn begonnen duizenden gedetineerde demonstranten vrij te laten. Die hadden ook een zeldzame openbare verontschuldiging aangeboden in een poging om landelijke straatprotesten te onderdrukken. Die zijn momenteel een grote uitdaging voor Loekasjenko's 26-jarige bewind.

Nieuws

menu