Opnieuw demonstraties in Louisville, avondklok verlengd

Opnieuw demonstraties in Louisville, avondklok verlengd ANP

In de Amerikaanse stad Louisville (Kentucky) zijn donderdagavond (lokale tijd) opnieuw honderden mensen de straat opgegaan uit ongenoegen over het besluit om maar één van de drie politieagenten te vervolgen die betrokken waren bij de dood van Breonna Taylor (26). Bij demonstraties op woensdag, waar duizenden mensen aan meededen, werden twee politieagenten neergeschoten en 127 mensen gearresteerd, met name voor het overtreden van de avondklok die vanwege de protesten is ingesteld.

Volgens lokale media verloopt het protest rustig. Politiehoofd Robert Schroeder zei op een persconferentie te verwachten dat de demonstraties de komende dagen nog zullen aanhouden en dat de de avondklok verlengd wordt tot na het weekeinde. Troepen van de Nationale Garde zijn ingezet om de de lokale politie te ondersteunen bij het houden van de orde.

Gouverneur Andy Beshear van Kentucky heeft de openbare aanklager in zijn staat opgeroepen alle informatie van het onderzoek naar de schietpartij waardoor Taylor om het leven kwam openbaar te maken. "We zouden alle mensen in Kentucky dat allemaal moeten laten zien, dat evalueren en dan tot de waarheid komen", zei Beshear.

Taylor, een zwarte vrouw, kwam in maart in haar eigen huis door politiekogels om het leven. Politieagent Brett Hankison, die in juni al werd ontslagen, is niet aangeklaagd voor het doden van Taylor, maar voor het nodeloos in gevaar brengen van haar buren. De andere twee agenten die fatale schoten zouden hebben gelost, worden in het geheel niet vervolgd. De dood van Taylor is een vooraanstaande zaak geworden voor de Black Lives Matter-beweging, die protesteert tegen racisme en buitensporig politiegeweld.

Nieuws

menu