Ook Soedan gaat normale relatie aan met Israël

Ook Soedan gaat normale relatie aan met Israël ANP

Israël en Soedan hebben afgesproken hun relatie te normaliseren. Het is de derde keer in enkele maanden dat een Arabisch land een diplomatieke relatie aangaat met Israël.

De overeenkomst tussen de landen kwam tot stand na Amerikaanse bemiddeling. De Amerikaanse president Donald Trump sprak vrijdag volgens ingewijden telefonisch met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en Soedanese topfunctionarissen.

Vertegenwoordigers van de landen zullen het akkoord waarschijnlijk binnen enkele weken ondertekenen in het Witte Huis. Ook gaan delegaties uit de landen overleggen over hun toekomstige handelsrelatie.

Vergelijkbare afspraken

Israël maakte eerder dit jaar al vergelijkbare afspraken met Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten. Een topadviseur van Trump, zijn schoonzoon Jared Kushner, noemde het akkoord met Soedan een "grote doorbraak".

Trump wil Soedan nu van de lijst halen van landen die terrorisme steunen. Daar heeft hij ook het Amerikaanse parlement over geïnformeerd. Soedan werd tientallen jaren geregeerd door de autocraat Omar al-Bashir, maar zijn regime kwam vorig jaar ten val na massale protesten.

Nieuws

menu