Onderzoek: overheden stapelden fout op fout in skidorp Ischgl

Onderzoek: overheden stapelden fout op fout in skidorp Ischgl

Onderzoek: overheden stapelden fout op fout in skidorp Ischgl ANP

Overheden hebben fout op fout gestapeld na de ontdekking van een coronabrandhaard eerder dit jaar in het ook bij Nederlanders geliefde Oostenrijkse wintersportoord Ischgl. De autoriteiten in de Tiroolse plaats waren overbelast. En de Oostenrijkse regering liet de toeristen veel te snel wegsturen, waardoor het coronavirus zich over andere landen kon verspreiden.

Tot deze conclusies komt een onafhankelijke commissie van deskundigen, die onderzoek deed naar het coronadebacle van Ischgl. De commisie presenteerde maandag een rapport van zo'n driehonderd pagina's. De onderzoekers zijn niet mals met hun kritiek, melden Oostenrijkse media.

De lokale overheid maakte een reeks verkeerde inschattingen met ernstige gevolgen, mede door "de grote tijdsdruk en werkdruk". Het gebied werd in quarantaine geplaatst "zonder noodzakelijke voorbereiding."

Gebrek aan communicatie

Ook het bureau van de bondskanselier en het ministerie van Volksgezondheid in Wenen krijgen ervan langs. Er was een gebrek aan communicatie met de verantwoordelijke autoriteiten in de regio. De uittocht van de skitoeristen verliep zonder controle. De buitenlandse gasten hadden niet onmiddellijk moeten vertrekken, maar gespreid over meerdere dagen, vindt de commissie.

Duizenden mensen raakten besmet in Ischgl, dat zichzelf aanprijst als het Ibiza van de Alpen. Het virus kon zich onder meer in après-skibars snel verspreiden.