Onderzoek: Britse Labourpartij deed te weinig tegen antisemitisme

Onderzoek: Britse Labourpartij deed te weinig tegen antisemitisme ANP

De Britse Labourpartij heeft niet genoeg gedaan om antisemitisme binnen de partij te voorkomen. Volgens de Britse instantie tegen discriminatie, de Commissie voor Gelijkheid en Mensenrechten (EHRC), was er sprake van ernstige tekortkomingen in het leiderschap.

De partij werd sinds het leiderschap van Jeremy Corbyn in 2016 herhaaldelijk beschuldigd van antisemitisme.

Ondanks dat de commissie verbeteringen ziet binnen de Labourpartij, concludeert zij dat antisemitisme beter had kunnen worden aangepakt als de leiding actie had ondernomen. "Door de cultuur binnen de partij werd er niet genoeg gedaan om antisemitisme te voorkomen en werd het in het slechtste geval zelfs geaccepteerd." De commissie zegt dat de partij onwettig heeft gehandeld en verplicht Labour binnen zes weken een actieplan op te stellen om de aanpak tegen antisemitisme te verbeteren.

Opspraak

De nieuwe partijleider Keir Starmer heeft toegezegd de aanbevelingen uit het rapport volledig uit te voeren. Hij ontsloeg recent een prominent parlementslid vanwege antisemitisme. Starmer noemde het rapport helder en sterk. Hij bood zijn excuses aan en beloofde dat onder zijn leiderschap geen plek meer is voor antisemitisme binnen de partij.

De afgelopen jaren raakte Labour herhaaldelijk in opspraak vanwege de houding tegenover Joden. Om die reden verlieten negen parlementariërs vorig jaar de partij. De EHCR kondigde in mei vorig jaar aan onderzoek te doen naar antisemitisme binnen de oppositiepartij, nadat meerdere klachten waren ontvangen. Corbyn heeft deze beschuldigingen altijd van de hand gewezen.

Nieuws

menu