Onderhandelingen over Belgische regering gaan door

Onderhandelingen over Belgische regering gaan door ANP

De Vlaamse liberale leider Alexander De Croo en de leider van de Waalse socialisten Paul Magnette krijgen meer tijd van koning Filip om een nationale regering te vormen. "Ze zullen zo spoedig mogelijk verslag uitbrengen aan de koning", meldt het paleis nadat de coformateurs op audiëntie waren geweest.

Het tweetal is sinds woensdag koortsachtig bezig om een coalitie van zeven partijen op poten te zetten. Ze moesten maandag hun eindverslag naar het paleis brengen. Het gerucht ging dat Filip nu één formateur zou aanduiden, die dan de nieuwe premier zou worden van een regering van de Vlaamse en Waalse liberalen, socialisten en groenen plus de Vlaamse christendemocraten.

België zit al sinds december 2018 zonder volwaardige regering. De tijd dringt. Op 1 oktober vervalt het mandaat van de tijdelijke 'coronaregering' van premier Sophie Wilmès. De bedoeling is dat op die dag de regeringsverklaring wordt afgelegd. De partijen zouden echter nog niet over de begroting en het verdelen van de ministers spijkers met koppen hebben geslagen.

Nieuws

menu