Oktoberfest, maar dan anders

Oktoberfest, maar dan anders

Oktoberfest, maar dan anders ANP

Op de dag dat in de Zuid-Duitse stad München traditioneel het Oktoberfest zou beginnen, is het deze zaterdag stil gebleven. Het grootste bierfestival ter wereld kan dit keer niet doorgaan vanwege corona. Het Oktoberfest, dat ruim twee weken zou duren, trekt jaarlijks ruim 6 miljoen bierliefhebbers uit de hele wereld.

Normaal zou om 12.00 uur op het festivalterrein op de Theresienwiese het sein 'O'zapft is' (de tap is geopend) worden gegeven. Maar dat terrein, anders altijd het hart van het feest met kraampjes, kroegjes en terrassen, is nu leeg en er geldt ook nog eens een alcoholverbod.

Wel kan er volop bier worden gedronken in ruim vijftig herbergen in München. De voormalige burgemeester van München Christian Ude gaf daar toch een soort aftrap, door om 12.00 uur in brouwerij annex café Schiller Bräu het eerste vaatje aan te slaan.

Op de uitgestorven Theresienwiese - afgezien van een corona-teststraat - grepen betogers de gelegenheid aan om coronaproof te demonstreren voor een sociale en ecologisch verantwoorde toekomst, met oog voor het klimaat en dierenrechten. Ze droegen mondkapjes en hielden afstand van elkaar.