Oegandese troepen houden ambassadeur VS weg van Bobi Wine

Oegandese troepen houden ambassadeur VS weg van Bobi Wine

Oegandese troepen houden ambassadeur VS weg van Bobi Wine ANP

Oegandese veiligheidstroepen hebben de Amerikaanse ambassadeur tegengehouden toen ze oppositieleider Bobi Wine wilde bezoeken. Die populaire zanger nam het bij de presidentsverkiezingen op tegen leider Yoweri Museveni en heeft nu feitelijk huisarrest.

Wine, wiens echte naam Robert Kyagulanyi is, zegt dat is gefraudeerd bij de verkiezingen van vorige week. Die zijn gewonnen door de 76-jarige Museveni. Die voormalige rebellenleider regeert sinds 1986 onafgebroken over het Oost-Afrikaanse land. Hij won de verkiezingen volgens de kiescommissie met 59 procent van de stemmen.

De 38-jarige Wine zei afgelopen weekend dat honderden politiemensen en militairen zijn huis hebben omsingeld. "We zitten zonder voedsel. En niemand mag naar binnen of naar buiten", waarschuwde de politicus zondag in een videogesprek met journalisten. Hij zei later dat het leger ook een inval had gedaan in het kantoor van zijn partij.

Informeren

De Amerikaanse ambassadeur in Kampala heeft inmiddels een vergeefse poging gedaan om langs te gaan bij Wine. Diplomaat Natalie Brown wilde kijken hoe het zat met de "gezondheid en het welzijn" van de oppositieleider, maakte de ambassade bekend. Veiligheidstroepen zouden haar de weg hebben versperd.

De Oegandese regering haalde daarna uit naar de Verenigde Staten. Een woordvoerder verweet ambassadeur Brown dat ze zou proberen "onze verkiezingen en de wil van het volk te ondermijnen".