Noorwegen in de ban van luierende walrus Freya (die vorig jaar in de Waddenzee zwom): 'Ze laat boten zinken'

Walrus Freya in Noorwegen. FOTO TWITTER/ONDERZEEDIENST KONINKLIJKE MARINE

Walrus Freya werd beroemd toen ze in oktober een onderzeeër van de Nederlandse Koninklijke Marine uitkoos om op te zonnen. De Marine was grote fan van de nieuwe mascotte. De nieuwe thuisbasis van Freya, in het zuiden van Noorwegen, is minder enthousiast.

De jonge walrus die Freya werd genoemd trekt al lange tijd rond. Haar soortgenoten kiezen normaal voor het noordpoolgebied, maar Freya vertoeft liever zuidelijker. Na haar optreden in de Nederlandse Waddenzee in oktober, tripjes naar Duitsland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk, kwam ze in juni aan in Noorwegen.

Terwijl de onderzeeër van de Nederlandse Koninklijke Marine stevig genoeg was om de walrus te laten zonnebaden, veroorzaakt Freya’s gewoonte om op vaartuigen in plaats van ijsschotsen te gaan liggen in Noorwegen wel problemen. De boten die de walrus daar uitkiest zijn een stuk kleiner. Veel bootjes zijn beschadigd en meerdere zijn gezonken door het 600 à 700 kilo zware dier. Er zijn al verzekeringsclaims ingediend voor het „vandalisme.”

Politie-interventie

De afgelopen dagen zet Freya de Noorse hoofdstad Oslo op stelten. Maandag blokkeerde de walrus een roeier, die het dier met een tuinslang probeerde weg te jagen, tevergeefs. Dinsdag kwam ze in aanraking met de politie. Ook de havenpolitie probeerde Freya met een grote waterslang weg te spuiten van een boot. Een lokale nieuwswebsite publiceerde dezelfde dag een video van Freya die een zwaan aanviel, volgens een getuige met fatale afloop. Zwemmers wordt aangeraden uit het water te gaan als ze Freya zien. Niet omdat ze agressief zou zijn tegenover mensen, wel omdat ze misschien zou willen spelen en zwemmers daarbij onder water zou kunnen sleuren.

Gefrustreerde booteigenaren maken in lokale en internationale media zoals Die Welle en NBC duidelijk dat ze willen dat het dier weggaat. Maar ook voor het welzijn van de walrus zelf, zou het beter zijn dat ze verder trekt.

Wegslepen

Nieuwsgierige mensen die met hun bootjes of jetski’s beelden komen maken in de haven van Oslo, verstoren Freya’s rust, aldus experts. Zo denkt walrusexpert Rune Aae dat veel kijkers te dichtbij komen, Freya opschrikken, en verhinderen dat ze weg kan gaan. Dit soort eet graag grote maaltijden, maar moet daarna tot 20 uur liggend uitrusten. „Als ze constant gestrest zijn door de aanwezigheid van mensen, is dat niet goed voor haar.” Deskundigen roepen Noren en toeristen op om de walrus, een beschermde diersoort, met rust te laten.

Wetenschappers hebben een plan gemaakt om voor zowel walrus als mensen de goede vrede te laten terugkeren. Ze willen Freya leren om te gaan liggen op een drijvend platform, speciaal voor haar aan een schip vastgemaakt. Als ze aan haar nieuwe ligplaats gewend is, gaan ze de walrus wegslepen naar de rustige noordelijke Noorse kust.

Nieuws

menu