Noord-Korea verontschuldigt zich voor doodschieten Zuid-Koreaan

Noord-Korea verontschuldigt zich voor doodschieten Zuid-Koreaan

Noord-Korea verontschuldigt zich voor doodschieten Zuid-Koreaan ANP

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft zijn excuses gemaakt voor het doodschieten van een Zuid-Koreaan die mogelijk wilde overlopen naar het noorden. Dat gebeurde eerder deze week.

De overheidsmedewerker verdween van een Zuid-Koreaans schip. Volgens Zuid-Korea is hij doodgeschoten door Noord-Koreaanse soldaten terwijl hij op een vlot in het water dreef. Zijn lichaam is daarna verbrand door de Noord-Koreaanse autoriteiten.

Kim heeft nu volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap gezegd dat het hem spijt dat hij Zuid-Korea heeft teleurgesteld. Hij hoopt dat de relatie tussen beide landen niet verslechtert hierdoor. "Het incident had niet moeten plaatsvinden", aldus Noord-Korea in een verklaring, meldt Yonhap. "Er zijn meer dan tien schoten gelost als onderdeel van maatregelen om infectie met het coronavirus te voorkomen."

Vergeldingsmaatregelen

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in zei donderdag al dat er vergeldingsmaatregelen komen. Het leger wordt volgens het ministerie van Defensie in staat van paraatheid gebracht. De dood van de functionaris zorgde voor veel verontwaardiging in Zuid-Korea.

Minister van Defensie Suh Wook zei tijdens een persconferentie dat het leger ingrijpt op het moment dat Noord-Korea de veiligheid van Zuid-Koreanen bedreigt.