Nobelprijs voor de Vrede dit jaar naar Wereldvoedselprogramma

Nobelprijs voor de Vrede dit jaar naar Wereldvoedselprogramma ANP

De Nobelprijs voor de Vrede is dit jaar toegekend aan het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties. Het Noorse Nobelcomité maakte de winnaar vrijdag bekend na een keuze te hebben gemaakt uit meer dan tweehonderd voorgedragen personen en meer dan honderd organisaties.

De prijs bestaat uit 10 miljoen Zweedse kronen (zo’n 960.000 euro), een diploma en een medaille. De uitreiking in de Noorse hoofdstad Oslo is op 10 december, de sterfdag van Alfred Nobel (1833-1896), initiatiefnemer van de prestigieuze prijs.

Voor de bekendmaking werden onder anderen de Russische corruptiebestrijder en Kremlincriticus Aleksej Navalni en de Hongkongse activist Nathan Law Kwun-chung als kandidaten voor de prijs genoemd. Andere veelgenoemde namen waren, niet voor het eerst, klimaatactiviste Greta Thunberg en de Amerikaanse president Donald Trump.

De vredesprijs is voor mensen die zich hebben ingezet voor het bevorderen van de vrede. Het is de enige Nobelprijs die door het Noorse instituut wordt toegekend. De overige Nobelprijzen worden door Zweedse comités uitgeloofd.

Nieuws

menu