Nieuwe ramp voor Libanon: dit is waarom het land het al zo vreselijk moeilijk had

De enorme explosie in Beiroet treft een toch al zeer aangeslagen land. Het ooit door burgeroorlog verscheurde Libanon maakt juist nu de ergste politieke en financiële crisis sinds decennia door. Dat alles wordt nog versterkt door de coronacrisis.

Veiligheidsfunctionaris: explosie Beiroet door ammoniumnitraat

Veiligheidsfunctionaris: explosie Beiroet door ammoniumnitraat ANP

De Libanese regering heeft voor vandaag een dag van nationale rouw aangekondigd, maar de verwachting is dat burgers behalve hun verdriet ook hun boosheid zullen uiten. Boosheid over een totaal falende regering die het land heeft laten afglijden naar de rand van een economische afgrond en die kennelijk ook niet in staat was zo’n ramp te voorkomen.

De Libanese regering heeft veel goodwill uit het westen verloren sinds ze wordt gesteund door de militante Hezbollah-groep en haar bondgenoten. Het sjiitische Hezbollah heeft de steun van Iran en wordt door de Golfstaten en de VS beschouwd als ‘terroristische organisatie’. Hezbollah en Israël zijn de laatste weken in vijandigheden verwikkeld geraakt. Gisteravond waarschuwde de Israëlische premier Hezbollah na een eerdere - mislukte - terreuraanval op zijn land waarbij vier mannen werden gedood. Vanwege dat oplopende geweld dachten velen in Beiroet bij de grote knal aan een Israëlische tegenzet.

Ondertussen leeft meer dan de helft van de Libanese bevolking in armoede als gevolg van de economische crisis en de politieke wanorde. De waarde van de Libanese munt daalt met de dag. Ruilhandel is op straat nu een manier geworden om aan voedsel te komen. Libanezen die het zich nog kunnen veroorloven vertrekken massaal naar het buitenland, liefst naar Canada en Europa waar velen familie hebben. Vanwege alle ellende was er deze zomer een golf aan zelfmoorden.

Bij dat alles zijn Libanese politici vooral bezig met geruzie tussen de diverse clans en wordt nu weer geprobeerd hulp te krijgen van China. De Verenigde Staten weigeren hulp vanwege de invloed van Hezbollah in de Libanese politiek, ook Saoedi-Arabië en de Golfstaten haken om die reden af.

Ammoniumnitraat

De explosie is volgens de Libanese overheid veroorzaakt door 2700 ton ammoniumnitraat. Abbas Ibrahim, hoofd Veiligheidszaken in Beiroet zei eerder al dat de explosie niet te wijten was aan een vuurwerkopslag die de lucht in was gegaan, zoals aanvankelijk werd gemeld door lokale media.

Wilde geruchten deden al snel de ronde. Was het inderdaad een verschrikkelijk ongeluk geweest? Was het een ‘preventieve aanval’ van Israël op een arsenaal van Hezbollah? Was het een terreuraanslag door een nog anonieme groepering? De Israëlische autoriteiten meldden meteen dat zij niets van doen hadden met de explosies. De woedde onder inwoners van de stad was groot. In het donker werd geprobeerd de branden te blussen met onder meer blushelikopters.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland