Nieuw vliegveld Berlijn na jaren vertraging open

Nieuw vliegveld Berlijn na jaren vertraging open

Nieuw vliegveld Berlijn na jaren vertraging open ANP

Na jaren vertraging opent zaterdag Berlin Brandenburg Airport (BER), de nieuwe luchthaven van Berlijn. De opening werd de afgelopen jaren telkens uitgesteld en de bouwkosten liepen met miljarden op. Een feestelijke opening blijft ook nu uit, omdat door de coronacrisis de internationale luchtvaart in zeer zwaar weer zit.

Het duurde uiteindelijk veertien jaar om het vliegveld te bouwen. BER vervangt de luchthavens Tegel en Berlijn Tempelhof. Tegel sluit naar verwachting op 8 november, Tempelhof ging al in 2008 dicht.

Door corona komt de opening op een zeer onhandig moment. Verschillende luchtvaartmaatschappijen hebben het aantal vluchten verkleind, vanwege de reisbeperkingen door de pandemie. Omdat er een stuk minder passagiers zullen vertrekken van BER dan eerder werd voorzien, gaat Terminal 2 voorlopig ook nog niet open. De terminal voor regeringstoestellen is woensdag al wel in gebruik genomen.

Zaterdag wordt, na een openingswoord van de Brandenburgse minister-president Dietmar Woidke en de landelijk minister van Verkeer Andreas Scheuer, omstreeks 14.00 uur de landing van de eerste toestellen verwacht.

Bij het vliegveld zal vanaf 10.00 uur gedemonstreerd worden door klimaatactivisten en burgers die zich zorgen maken over het vliegtuiglawaai. Toen de locatie van het vliegveld decennia geleden werd uitgezocht, werd gekozen voor een plek dichtbij Berlijn. Om bij het opstijgen geluidsoverlast nu toch te minimaliseren moeten piloten op de zuidelijke landingsbaan een complexe bocht maken. Die bocht wordt door piloten al de 'kotsbocht' genoemd.