Netanyahu: deal met Emiraten 'begin van een nieuw tijdperk'

Netanyahu: deal met Emiraten 'begin van een nieuw tijdperk' ANP

De deal tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten is het begin van een "nieuw tijdperk" voor Israël en de Arabische wereld. Dat zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die benadrukte dat het akkoord niet betekent dat de annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever nu definitief van de baan is.

Israël en de VAE hebben na Amerikaanse bemiddeling afgesproken hun relatie te normaliseren. De landen onderhielden voorheen formeel geen diplomatieke betrekkingen, maar hebben volgens waarnemers wel een gezamenlijke rivaal in Iran. Ook de VS en Iran hebben een zeer gespannen relatie.

De machtige kroonprins van Abu Dhabi zei op Twitter dat het akkoord met Israël verdere Israëlische annexatie van Palestijnse gebieden voorkomt. Netanyahu maakte later tijdens een toespraak op televisie duidelijk dat de geplande overname van gebieden op de Westelijke Jordaanoever alleen wordt opgeschort.

Uitstel

De premier zei volgens nieuwssite Times of Israël dat de VS alleen om uitstel van de annexatie hebben gevraagd. Hij zei niet wanneer zijn plannen dan alsnog kunnen worden uitgevoerd. Wel sprak hij de verwachting uit dat meer Arabische landen banden met Israël zullen aangaan.

De annexatieplannen van Netanyahu liggen internationaal zeer gevoelig en ook de Palestijnen zijn er fel op tegen. De premier heeft zich onder meer uitgesproken voor het inlijven van Joodse nederzettingen. Die bevinden zich in gebieden die door Israël zijn bezet, maar worden geclaimd door de Palestijnen.

De Palestijnse leider Mahmoud Abbas zal spoedberaad houden met topmedewerkers. De Palestijnse Autoriteit komt daarna met een standpunt over het historische akkoord. De machtige Hamas-beweging heeft al laten weten de deal niet te zien zitten.

Nieuws

menu