Nederlands reddingsteam haalt zes mensen levend onder puin vandaan in rampgebied

Op eigen beelden van de Nederlandse reddingsploeg is te zien hoe bijna 48 uur na de ramp een slachtoffer uit het puin wordt gedragen.

Op eigen beelden van de Nederlandse reddingsploeg is te zien hoe bijna 48 uur na de ramp een slachtoffer uit het puin wordt gedragen.

In het rampgebied in Turkije zijn zes mensen levend onder het puin vandaan gehaald door het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR, meldt het reddingsteam woensdagochtend.

Elke van de vier reddingsgroepen van USAR heeft minstens één persoon gered, aldus een woordvoerder van het team, dat het basiskamp heeft opgezet vlakbij de stad Hatay.

Hele nacht doorgezocht

„In de loop van de nacht hebben de reddingsploegen elkaar afgelost. Er is de hele nacht doorgezocht en ook nu zijn we in het gebied aan het werk”, aldus de zegsman, die zegt dat zijn team op straat veel waardering krijgt van de lokale bevolking. Volgens hem ervaren ze „veel steun en troost.”

USAR vertrok maandagavond vanaf vliegveld Eindhoven naar het Turkse Adana en zette dinsdag het basiskamp op in het rampgebied. Het team bestaat uit medewerkers van de politie, brandweer, ambulancediensten en Defensie die hiervoor speciaal zijn getraind. Ook zijn er acht reddingshonden. De vier reddingsgroepen werken 24 uur per dag, zeven dagen in de week in wisselende diensten. Als twee reddingsgroepen erop uit zijn, kunnen de andere twee rusten en eten, legt de woordvoerder uit. De honden zijn getraind om signalen op te pikken van levende mensen. In de regio Hatay zitten meerdere reddingsteams uit verschillende landen.

Enkel actief in Turkije

Het Nederlandse reddingsteam is enkel actief in Turkije en niet in Syrië, dat eveneens is getroffen door de ramp.

Het zuidoosten van Turkije kreeg maandagochtend vroeg te maken met een beving met een kracht van 7.8. Het epicentrum lag 26 kilometer ten noordwesten van de stad Gaziantep, niet ver van de grens met Syrië. Later maandagochtend vond een tweede aardbeving plaats. Het dodental is inmiddels opgelopen tot meer dan 8100.