'Navalni werd gevolgd door FSB-agenten voor hij ziek werd'

'Navalni werd gevolgd door FSB-agenten voor hij ziek werd' ANP

De Russische liberale oppositieleider Aleksej Navalni werd nauwlettend in de gaten gehouden door de autoriteiten in de dagen voorafgaand aan donderdag, toen hij volgens bronnen in zijn omgeving werd vergiftigd. De Russische boulevardkrant Moskovski Komsolets meldt dat op basis van politiebronnen.

Voordat Navalni donderdagochtend plotseling erg ziek werd aan boord van een vlucht van Tomsk naar Moskou zou hij zijn gevolgd door agenten in burger van de veiligheidsdienst FSB. Ook werd de hij met beveiligingscamera's in de gaten gehouden.

Bronnen binnen inlichtingenkringen zouden alle details over de reis die de Kremlin-criticus voor de vermeende vergiftiging maakte uitvoerig hebben gedeeld met Moskovski Komsolets. De krant meldt onder meer hoeveel kamers Navalni's medewerkers in een lokaal hotel hadden geboekt en dat Navalni besloot niet in de kamer te slapen die op zijn naam was gereserveerd. Een vriend van Navalni huurde een appartement voor hem, maar dat werd door de politie ontdekt toen een van Navalni's aanhangers sushi bestelde voor dat adres.

Navalni's woordvoerder Kira Jarmisj reageerde via Twitter op het verhaal. "De schaal van de surveillance verbaast me helemaal niet", schreef ze. "Wat me wel verrast is dat inlichtingenbronnen er niet voor terugschrikken dit te vertellen."

Nieuws

menu