Nagasaki herdenkt atoombominslag van 75 jaar geleden

Nagasaki herdenkt atoombominslag van 75 jaar geleden ANP

Met een hernieuwde oproep voor de afschaffing van alle kernwapens in de wereld herdacht de Japanse stad Nagasaki zondag de slachtoffers van de atoombom die 75 jaar geleden de stad verwoestte.

De burgemeester van Nagasaki, Tomihisa Taue, riep tijdens de herdenkingsceremonie de rechtse conservatieve regering van zijn eigen land op om zich bij een VN-verdrag uit 2017 aan te sluiten dat kernwapens verbiedt. Zijn collega in Hiroshima had Japan drie dagen eerder hier ook om verzocht. Deze stad was in 1945 ook het slachtoffer van een Amerikaanse atoombom.

Om 11.02 uur (lokale tijd), het tijdstip waarop atoombom bijgenaamd Fat Man door een Amerikaanse bommenwerper werd afgeworpen op 9 augustus 1945 boven Nagasaki, namen de deelnemers een minuut stilte in acht. Alleen al in Nagasaki kwamen ongeveer 70.000 mensen om het leven door de directe impact, nog eens 75.000 inwoners raakten gewond.

Drie dagen eerder hadden de VS Hiroshima verwoest met een atoombom met een kleinere explosieve kracht. Onder de invloed van de verwoestingen gaf het Japanse rijk zich op 15 augustus 1945 over. Hiroshima en Nagasaki werden wereldwijd bekend als de eerste steden die door een atoombom werden vernietigd en gelden sindsdien als een symbool voor vrede.

In zijn toespraak waarschuwde de burgemeester van Nagasaki voor de hernieuwde, groeiende dreiging van kernwapens in de wereld. "Als, net als bij het nieuwe coronavirus, dat we niet hebben gevreesd totdat het zich in onze directe omgeving verspreidde, de mensheid zich pas bewust wordt van de dreiging van kernwapens wanneer ze opnieuw worden gebruikt, bevinden we ons in een onomkeerbare situatie", waarschuwde Taue. Japan, tot dusver het enige land dat tijdens een oorlog het slachtoffer is geworden van atoombommen, moet volgens hem meer doen voor een wereld zonder kernwapens.

Nieuws

menu