Mondkapjes en temperatuurcontroles bij evenement Trump

Mondkapjes en temperatuurcontroles bij evenement Trump ANP

Bij het Witte Huis worden zaterdag veel aanhangers van president Donald Trump verwacht. Die houdt naar verwachting zijn eerste grote openbare bijeenkomst sinds hij positief testte op het coronavirus. Aanwezigen krijgen volgens bronnen van Amerikaanse media wel te maken met veiligheidsmaatregelen.

Trump heeft naar verluidt meer dan 2000 uitnodigingen laten versturen. Ingewijden zeggen dat de temperatuur van mensen in het publiek gecontroleerd zal worden. Ook moeten mondkapjes worden gedragen.

Het Witte Huis bevestigt dat maatregelen worden genomen. Trump staat volgens een woordvoerster op het balkon, op "grote afstand" van de menigte. Over de gezondheidstoestand van de president bestaat veel onduidelijkheid. Hij verliet maandag het ziekenhuis en voelt zich naar eigen zeggen geweldig.

Popelen

Trump staat minder dan een maand voor de verkiezingen te popelen om weer campagne te voeren. Hij wil maandag ook mensen toespreken op een vliegveld in Florida. Ook gaat hij volgens zijn campagneteam komende week naar Iowa en Pennsylvania.

Als zaterdag inderdaad honderden mensen naar het evenement komen, zou dat strijdig zijn met de coronaregels in de hoofdstad Washington. Daar mogen geen bijeenkomsten worden gehouden met meer dan vijftig mensen. Het Witte Huis staat echter op land van de federale overheid en valt daarom niet onder die regels.

Op een vorige grote openbare bijeenkomst bij het Witte Huis kwam veel kritiek. Trump maakte toen bekend dat hij Amy Coney Barrett naar voren schuift als kandidaat-opperrechter. Zijn gasten droegen nauwelijks mondkapjes, hielden geen afstand en omhelsden elkaar. Meerdere aanwezigen hebben later positief getest op het virus.

Nieuws

menu