'Minsk trekt accreditatie meerdere buitenlandse journalisten in'

'Minsk trekt accreditatie meerdere buitenlandse journalisten in' ANP

De Wit-Russische autoriteiten hebben de accreditatie ingetrokken van meerdere buitenlandse journalisten, onder wie werknemers van de BBC, Radio Liberty en de Amerikaanse, Britse en Franse persbureaus AP, Reuters en AFP. De journalisten die het betreft moeten hun perskaart onmiddellijk inleveren, aldus een woordvoerder van het Wit-Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het is volgens hem een maatregel in de strijd tegen extremisme en terrorisme. De intrekking komt vlak voor een aangekondigde nieuwe grote demonstratie in Minsk tegen het bewind van president Aleksandr Loekasjenko. Sinds de presidentsverkiezingen van 9 augustus gaan Wit-Russen de straat op om tegen Loekasjenko te demonstreren. Ze stellen dat hij de verkiezingen smadelijk verloren heeft en nemen geen genoegen met de uitslag dat hij weer is herkozen met een enorme meerderheid. Loekasjenko stelt dat hij 80 procent van de stemmen kreeg.

De vrouw die mogelijk de meeste stemmen kreeg, Svetlana Tichanovskaja, is als oppositieleidster uitgeweken naar Litouwen. Ze eist nieuwe verkiezingen. Volgens opposanten van Loekasjenko is er zaterdag een grote betoging van vrouwen in Minsk.

De Duitse omroep WDR meldde zaterdag dat drie medewerkers van een camerateam van de zender zijn opgepakt nadat ze hadden bericht over de protesten in het land. Ze werden een nacht op het politiebureau vastgehouden. Twee Russische leden van het team moeten het land uit. Een producer uit Wit-Rusland wordt maandag voor de rechter verwacht.

Nieuws

menu