Minsk gaat derde onrustige nacht in na verkiezingen

Minsk gaat derde onrustige nacht in na verkiezingen ANP

De Wit-Russische hoofdstad Minsk is voor de derde nacht op rij het toneel van protesten tegen president Alexander Loekasjenko nadat hij de overwinning in de verkiezingen van zondag heeft opgeëist. Oppositieleider Svetlana Tichanovskaja, die voor de veiligheid van zichzelf en die van haar kinderen naar buurland Litouwen is uitgeweken, had haar landgenoten opgeroepen om hun levens niet te riskeren in confrontaties met de oproerpolitie.

Desondanks gingen honderden Wit-Russen in meerdere steden in het land weer de straat op. Sommigen demonstreerden vanuit hun auto's en claxonneerden. Anderen marcheerden terwijl zij klapten en "ga weg" riepen, gericht tot Loekasjenko. Daarbij kwam het op meerdere plekken tot gewelddadige botsingen, waarbij de oproerpolitie rubberkogels en granaten inzette tegen de demonstranten.

Persbureau Reuters meldt op basis van een ooggetuige dat veiligheidstroepen weer tientallen arrestaties hebben verricht en hebben ingeslagen op demonstranten. Een andere ooggetuige zag hoe ordetroepen autoruiten stuksloegen en inzittenden uit auto's sleurden en aanvielen. Een derde ooggetuige zag dat nieuwsfotografen werden aangevallen en dat hun camera's werden beschadigd.

Dictator Alexander Loekasjenko regeert Wit-Rusland al 26 jaar met harde hand. Hij heeft sinds zondag al meerdere malen gedreigd het leger in te zetten tegen de demonstranten, die willen dat hij het veld ruimt. Minstens 5000 mensen zijn gearresteerd en er is voor zover bekend minstens één dode gevallen.

Nieuws

menu